De eerste ervaringen met muziek zijn voor kinderen vaak heel intens. Zo dansen en zingen kinderen al vaak vanuit zichzelf. Het plezier en de verwondering stralen ze uit. Wanneer er instrumenten bij komen, wordt de ervaring nog rijker.
De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat muziek een grote bijdrage kan leveren aan het leren spreken, de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Een 30 minuten tot 1,5 uur durende activiteit muziekbeleving verloopt volgens een vaste structuur waarbij ik inspeel op wat de kinderen (en de volgende stap van hun ontwikkeling) al kunnen en het eventuele thema van de groep. Zo gebruik ik een openingslied en een stoplied voor een duidelijke afbakening. Hierna speel ik bekende en eigen liedjes in combinatie met instrumenten. Het spelenderwijs ervaren en gericht luisteren staat hierbij centraal. Door tijdens de muziekbeleving soms audiomuziek te gebruiken die minder gangbaar is leren de kinderen ook naar klassieke of andere instrumentale muziek te luisteren.
Tijdens de muziekbeleving zet ik soms de BiM werkwijze (beleven in muziek) in. Hierbij wordt de muziek fysiek ervaren en worden meerdere zintuigen geprikkeld Deze methode is oorspronkelijk ontstaan voor mensen met een meervoudige beperking. Doelen die hierbij centraal staan zijn bijvoorbeeld: ontspanning en lichaamsbewustwording.
Voor wie: kinderen van 0 tot 4 jaar bij kinderdagverblijven, peutergroepen of medisch kinderdagverblijven peuterspeelzaal.
Op kinderdagverblijven wordt deze activiteit ook aangeboden door Hélèn Franke. Zij heeft een Pabo- achtergrond en een creatieve opleiding en veel ervaring met muziek maken met het jonge kind. Met veel enthousiasme neemt ze baby’s, dreumesen en peuters mee op een muzikale reis, met liedjes, instrumenten en beweging.
Voor meer informatie en mogelijkheden stuur een mail of neem contact op.